Sănătatea şi securitatea muncii în sectorul de retail

Riscuri comune în sectorul retail

Alunecări şi împiedicări

Alunecările, împiedicările şi căderile reprezintă cea mai frecventă cauză a leziunilor majore. Mii de lucrători din retail suferă de alunecari grave sau alte leziuni în fiecare an. În sectorul de distribuţie alunecările şi căderile reprezinta peste 6o% din toate accidentele.

Angajatorii au obligaţia să evalueze riscurile de accidentare pentru angajaţi şi orice alta persoana care poate fi afectata, cum ar fi clienţii.

Pentru evaluarea riscului de alunecare trebuie luate în considerare riscurile potenţiale, cum ar fi; scurgeri de lichide, pardoseli umede, încălţăminte necorespunzătoare, ploaie sau zăpadă, suprafeţe inegale, etc.

Evaluarea de risc a angajatorului trebuie să specifice modul de reducere la minimum a aceste riscuri potenţiale.

Măsurile pe care angajatorii trebuie sa le ia în considerare sunt:

Manipularea manuală

Una dintre cele mai comune cauze de accidentare la locul de muncă este manipularea manuală a maselor. Peste o treime din toate accidentele de la locul de munca rezulta din  manipularea gresita a greutatilor.

Leziunile pot fi cauzate de transportul de obiecte grele cum ar fi cutii şi echipamente, ridicare şi orice activitate care implică coborarea, împingerea, tragerea, purtarea sau deplasarea greutatilor cu mâna sau cu forţa corpului. În cazul în care aceste operaţiuni nu sunt efectuate în condiţii de siguranţă, aceasta poate duce la leziuni ale spatelui, mâinilor, braţelor şi picioarelor.

Dacă este posibil, angajatorul trebuie să evite manipularea manuală, în măsura în care este rezonabil posibil. In cazul în care acest lucru nu este posibil, angajatorul trebuie să evalueze riscul de accidentare la manipularea care nu poate fi evitata.

Substante chimice

Lucrătorii din sectorul comerţului cu amănuntul pot veni în contact cu substanţe potenţial periculoase, fie direct prin lucrul cu acestea sau indirect, prin operatiuni cum ar fi încărcarea şi livrarea.
 

Angajatorul trebuie:

Trebuie să se acorde instruire cu privire la manipularea substanţelor periculoase înainte de a începe de lucru cu acestea, să se stabilească modul de utilizarea corectă  şi pericolele asociate cu utilizarea substanţei. Angajaţii trebuie să fie instruiti de asemenea despre substanţele cu care este de aşteptat să lucreze. Acest lucru este deosebit de important atunci când angajaţii utilizează substanţe periculoase – de exemplu în timpul curăţării.

Temperaturile ridicate/coborate

Lucru în locurile de muncă cu temperaturi ridicate sau coborate poate avea o serie de efecte adverse, inclusiv o scădere a nivelurilor de concentraţie care să conducă la greselile, ritm de munca scazut şi riscuri de accident ridicate. Există o serie de paşi simpli pe care angajatorii trebuie să-i urmeze pentru a se asigura că nivelurile de temperatură sunt rezonabile.

Munca la temperaturi ridicate
 

Se recomandă în sectorul comerţului cu amănuntul temperatura de: birouri 20 °C, depozite 16 °C, cantine şi încăperile de luat masa 20 °C, magazine si showroom-uri 18 °C

Munca la temperaturi scazute

Temperatura minimă ar trebui să fie în mod normal 16 grade Celsius. În cazul în care sarcina de munca este de  natură fizică, temperatura acceptabila este de 13 °C.

În cazul în care temperatura la locul de muncă este probabil să fie scazuta, angajatorii trebuie să ia în considerare unele dintre următoarele măsuri:

Share